I rådande sommar- och grilltider vill jag dela med mig av ett tips jag fick häromkvällen. Vi hade grillkväll hos några fina vänner och under middagen så avslöjades både det ena och det andra. Nåväl, det jag tänker tipsa om här handlar om mat närmare bestämt mört kött. Hur man lyckas med att grilla köttet och få det så mört, så det smälter i munnen?! Den hemliga ingrediensen är kiwi. Kiwi?! undrar någon. Men hur?
Jo, tydligen är det så att den innehåller ett enzym som påskyndar mörningsprocessen (proteinerna bryts ner) i köttet. Det finns en del andra frukter, såsom ananas, som också har denna effekt. Googla om du önskar fördjupa dig mer, för här tar mina kunskaper slut!
Jag har i alla fall testat och det fungerade! Grillat, mört och gott kött blev det till middag. Jag blandade i några kiwiskivor i den vanliga marinaden och lät det ligga några timmar innan grillningen. Principen är nog enkel, ju "äldre" eller torrare kött, desto mer kiwi och längre tid i marinad. Men som någon sa... T o m en seg gammal älgko, blev mör och god tillslut! ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar